Talentum Falusi Turisztikai Fogadóhely

A Miskolctól 42 km-re északra fekvő, erdőktől és gyümölcsösöktől körbefogott csereháti kis zsákfaluban a Talentum Fogadóhelyhez tartozó falusi vendégházban, élményudvaron, erdei iskolában és kézműves házban a természet, a falusi élet és saját kreativitásunk felfedezésének élménye várja a csendre, nyugalomra a természet közelségére vágyó családokat, baráti társaságokat, iskolai csoportokat.

Szállásférőhelyek:

Talentum vendégház: 2 db 2 ágyas, 1 db 4 ágyas szoba (összesen 8 fő) (3600 Ft/fő/éj)

Talentum turistaház: 2 db 9 ágyas és 1 db 2 ágyas szoba (összesen 20 fő) (2800-3000 Ft/fő/éj)

- Sátorozó hely: 4 db sátorhely (2000 Ft/fő/éj) és 2 db lakókocsi beállóhely (2400 Ft/fő/éj) önálló vizesblokkal, áramcsatlakozással

(Az árak több fő vagy több éjszaka esetén jelentősen mérséklődhetnek!)

A szálláshelyeken hideg-melegvizes zuhanyozók, központi fűtés szolgálja a vendégek kényelmét.

A komplexumhoz tartozó füves sportpálya, lengőteke, szalonnasütők és az erdei ösvények kiválóan alkalmasak a szabadidő hasznos eltöltésére. Téli sportokra is van lehetőség!

Étkezés:

- Önellátással. Jól felszerelt bérelhető konyha és igény esetén konyhai segítség áll a vendégek rendelkezésére.

- Grillező és szabadtéri kemence teszi hangulatosabbá a vendéglátást.

- Falusi vendégasztal keretében kérésre reggelit (600 Ft/fő) és vacsorát (1500 Ft/fő) tudunk biztosítani. (A menü minden esetben egyedileg egyeztetendő.)

Rendezvényekhez hely biztosítása:

A portán két 32-40 fős csűr fogadja az étkezőket, ahol bankettek, találkozók, céges vagy családi rendezvények is lebonyolíthatók. (Bérleti díj: 40.000 Ft/nap)

Programszolgáltatások, látnivalók:

1. Herba-park és falusi élményudvar (vezetett túra teakóstolással 250 Ft/fő)

A HERBA-PARKBAN legalább 30 fajta gyógy- és fűszernövény található.

A VIDÉKI ÉLMÉNYUDVAR pedig az alábbi kalandokat tartogatja a látogatók számára.

- A mintegy 500 m-en kanyargó, különböző anyagokkal kitöltött mezítlábas ösvény a városiak számára már elfeledett, de az egészséget erősítő mezítlábas sétát teszi lehetővé.

- A közel 1000 m2-es füves és több kisebb pályán a rendelkezésre álló eszközökkel és a táblákon adott instrukciók alapján olyan régi népi játékok is kipróbálhatók mint a méta, a bige, a teke és a golyózás. (játéktér használata nem szállóvendégeknek: 100 Ft/óra/fő)

- A szabadtéri kemence és grill, a szalonnasütő, valamint a táblákon közölt receptek a hagyományos népi ételek elkészítésére és megkóstolására csábítanak.

- A helyi mesterek keze munkájával készült fajátékok és a kis látvány-tó halai az ügyességet teszik próbára. (Irotai Hétpróba 500 Ft/ fő)

2. Komplex Erdei Iskolai Program (szállással, étkezéssel és napi 2 modul programmal 4500-5500 Ft/nap/fő)

Az irotai Talentum Erdei Iskola programjában jól ötvözi a csereháti dombok geológiai és geomorfológiai adottságaiból, a környező erdők élővilágából adódó lehetőségeket és a hagyományos népi gazdálkodás még meglévő elemeinek megismerése, az arculatában és részben életmódjában hagyományos falusi élet, valamint a helyi kézműves ház nyújtotta kulturális és közösségi élményekkel. Az erdei iskolai program fő moduljai:

  1. A természet felfedezése (8 óra) (földrajz, biológia, környezetvédelem): Séta a tanösvényen és a herba-parkban. Felfedező túra a falu körül. Fakitermelés megtekintése. Vadles.
  2. Porta-túra (8 óra) (néprajz, földrajz, történelem): A falu felfedezése. A föld. A lakás. Az ünnepek. Kenyérsütés. Vajköpülés.
  3. Ügyes kezek (8 óra) (kézművesség, rajz): Szövés, batikolás. Fazekasság. Gyertyaöntés, Papírmerítés, festés, rajzolás, díszítés. Kiállítás.
  4. Környezetvédelem (8 óra) (kémia, biológia, földrajz, fizika): Vízminőség mérése, vízvédelem. Helyi környezeti probléma feltárása. Szelektív hulladékgyűjtés, hulladékok újrahasznosítása. Komposztálás. Szórólap készítése.
  5. Este a fonóban (4 óra) (irodalom, dráma, ének-zene): Fonóbeli szórakozások, játékok. Népdalok, népszokások dalai. Bábjáték. Népszokások, történetek dramatizált megjelenítése.
  6. Játéktér (4 óra) (testnevelés): A bige és a méta játék. A tájékozódási futás alapjai. Számháború.

Nyári időszakban gyermektáborokat (természetbúvár és kézműves, életmód, főző-suli) magunk is szervezünk és helyet biztosítunk mások által szervezett táborok számára is.

Minden év augusztusának végén Falukutató Nyári Egyetemnek adunk otthont, ahova a vidék, a falvak, az elmaradott térségek fejlesztése iránt érdeklődő egyetemistákat, fiatal szakembereket várunk.

3. Kézművesség kipróbálása (600 Ft/fő/óra)

Műhelyeink:

- Szövőműhely

- Kovácsműhely

- Gyertyaöntő műhely

- Papírmerítő műhely

- Fazekas műhely

Nyitva tartás: előzetes megbeszéléssel

4. Túralehetőségek

- A településen áthalad az Országos Kék-túra útvonala és a Cserehát Turistája (piros) túraútvonal.

- A falu körül 3-6-9 km-es jelzett túraútvonalak nyújtanak lehetőséget a természet szépségeinek felismerésére és a testedzésre.

- Autós kirándulások: A hely a Felvidék bebarangolásához is jó kiindulópont. Az aggteleki és a tokaji világörökségi helyszínek, Miskolc-Tapolca és Bogács fürdői, Krasznahorka és Zemplén várai, Kassa és Sárospatak egyaránt egynapos autós túrákkal elérhetők.

- Az autóval nem rendelkezők helyben kerékpárt bérelhetnek és azzal kereshetik fel a Cserehát és a Bódva-völgy nevezetességeit, elsősorban a kis középkori templomokat, az építészeti arculatukat megőrzött aprófalvakat és a csereháti kézműves hálózat többi elemét.

- Túravezetéssel tavasszal rügyfakasztó, nyáron gombászó, ősszel szarvasbőgés-hallgató, télen szánkó túrákat szervezünk.

- Borkóstolási lehetőséget és szállítást egyedi kívánságra tudunk szervezni Tokaj-Hegyalján vagy az edelényi Császta hegyen.

5. Rendezvények

- Tavasz: április utolsó szombatja: Nyitnikék

- Nyár: Templomi koncertek

- Ősz: Hecsedli Fesztivál

- Tél: Disznóvágás

Megközelítés:

- Autóval: M3-as Miskolc -a 3-ason Szikszó vagy a 26-oson Edelény felé

- Vonattal: Edelényig, onnan busszal

- Autóbusszal: Miskolcról, Edelényből

 
 
 
Elérhetőségeink:

Tulajdonos: Reg-Lex Bt

3780 Edelény, Virág út 13/6.

Telefon: 06-30-2299-430

Miklós Simonné gondnok 48/349-174

  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 http://www.irotatalentum.hu/

  • Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye
  • Város: Edelény
  • Típus: Osztálykirándulások, Szálláshelyek, Erdei iskolák, Nyári táborok, Éttermek