Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

SSD Békéssámson Békés megye

Azok számára, akik érdeklõdnek a számítástechnika iránt, biztosan nem új információ, hogy a belsõ SSD sok szempontból kifejezetten jobb opció, mint a HDD, és számtalan elõnnyel rendelkezik. Mik is pontosan ezek az elõnyök? Ami a G Force-ot illeti, egy belsõ SSD egyértelmûen gyõzedelmeskedik a HDD felett. Az SSD-k és a merevlemez meghajtók közötti fõ különbség a gyártástechnológiában keresendõ. A merevlemezek fizikai értelemben véve olyan kis lemezek, amelyeknél az adatok a mágnesfoglalat körül forognak. Milyen elõnyei vannak a belsõ SSD-nek?

Azok számára, akik érdeklõdnek a számítástechnika iránt, biztosan nem új információ, hogy a belsõ SSD sok szempontból kifejezetten jobb opció, mint a HDD, és számtalan elõnnyel rendelkezik. Mik is pontosan ezek az elõnyök? Ami a G Force-ot illeti, egy belsõ SSD egyértelmûen gyõzedelmeskedik a HDD felett. Az SSD-k és a merevlemez meghajtók közötti fõ különbség a gyártástechnológiában keresendõ. A merevlemezek fizikai értelemben véve olyan kis lemezek, amelyeknél az adatok a mágnesfoglalat körül forognak. Ezzel szemben az SSD meghajtók flash memóriát használnak, így a mobil eszközök, például a laptopok esetében is remekül alkalmazhatóak. Az is fontos faktor, hogy egy belsõ SSD jóval hosszabb élettartamú, mint egy HDD: a fent leírt alkatrészek mozgási mechanizmusa miatt a merevlemez élettartama körülbelül 25%-kal rövidebb, mint azSSD-ké. A HDD-k esetében a meghibásodás elõtt átlagosan 1,5 millió órával kalkulálhatunk, míg egy belsõ SSD-nél ez a szám átlagosan akár 2 millió is lehet. 

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy egy belsõ SSD gyorsabb rendszerindítási sebességgel is rendelkezik, mint egy HDD. A bennük lévõ mozgó alkatrészek miatt a merevlemezek felmelegedési idõt igényelnek, mielõtt megfelelõen mûködni kezdenének. Egy belsõ SSD tárolóval az átlagos rendszerindítás megközelítõleg 10-13 másodpercnél több idõt nem vehet igénybe. A merevlemeztároló rendszer indítási ideje a belsõ SSD-vel ellentétben legalább háromszor lassabb, körülbelül 30-40 másodpercre tehetõ. A sebességgel kapcsolatban azonban nem ez az egyetlen eltérés. A belsõ SSD-k sokkal nagyobb olvasási és írási sebességgel rendelkeznek, ami egyúttal sokkal gyorsabb ütemû adatfeltöltést és letöltését biztosít. A két drive között ez bizonyos esetekben akár kétszer gyorsabb idõbeli különbséget is jelenthet. A kutatások szerint a merevlemezek másodpercenként 50-120 MB-ot, míg ugyanennyi egységnyi idõ alatt a belsõ SSD meghajtók legalább 200 MB-ot képesek írni és olvasni. A PCIe SSD-k pedig akár 2000 MB/s olvasási és írási sebességet is elérhetnek, ami egy HDD-vel összehasonlítva hatalmas eltérés. 

További elõnyös tulajdonsága a belsõ SSD-nek, hogy segítségével a fájlokat is körülbelül 30%-kal gyorsabban meg tudjuk nyitni, 
mint egy merevlemez esetében. A használat során ez több mûveletet tesz lehetõvé, és összességében egy hatékonyabb rendszert eredményez. A HDD-vel ellentétben a belsõ SSD kevesebb energiát is fogyaszt. A tesztek alapján a merevlemezek mûködéséhez körülbelül 50%-kal több energia szükséges, mint egy belsõ SSD esetében. Ez a faktor természetesen nemcsak az akkumulátor élettartamára, hanem a villanyszámlára is (negatív) kihatással lehet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a belsõ SSD-k sokkal nyugodtabb munkahelyi környezetet teremtenek, hiszen a merevlemez meghajtók mozgó alkatrészei mûködés közben kattogó hangot adnak ki, és bizonyos esetekben hanghatással járó rezgést is okoznak. A belsõ SSD meghajtók flash technológiával mûködnek, azaz mûködésük nyugodt, csendes, szabad füllel alig hallható. Mint látjuk, nem sok kétség maradt, hogy a két drive közül melyiket érdemesebb választani, hiszen a belsõ SSD gyorsabb teljesítményre képes, energiát spórol és szinte észrevétlenül mûködik.

<-- Vissza a SSD Békéssámson Békés megye blog oldalra!